Thuróczy Katalin

Anamaria Pop műfordító minden elfogultság nélkül Thuróczy Katalint Esterházy Péter és Nádas Péter mellé sorolja. A drámaírónő számára fontos, hogy a színész ne csak a megírt szöveget adja vissza, hanem megéljen egy folyamatot, felépítse a karaktert, amelyben megmutathatja, hogy színészként mire képes.

Színházi pályafutását 1970-ben Budapesten a Nemzeti Színházban kellékesként kezdte, majd egy évre rá már rendezőasszisztens, 1983-1994 között a Katona József Színházban, később pedig az Új Színházban dolgozott. 1996-tól a Pécsi Nemzeti Színház dramaturgja, 2004-től pedig a soproni Petőfi Színház irodalmi vezetője. Dramaturgként számos más színházban is dolgozik. A Drámaírói Kerekasztal ügyvivő testületének tagja. 43 dráma (pl. Macskalépcső, Szandrosz, Pandóra szelencéje, Filléres komédia, Concerto Grosso, Csütörtökünnep, Cselédklozet), 4 tv-játék (pl. A vízöntő), 7 forgatókönyv (pl. Seuso-ügy, A bárka, Valagyimir Iljics halála) és egy filmszkeccs fűződik nevéhez.

Novellái, színdarabjai, újságcikkei, riportjai, tanulmányai a Holmi, Magyar Napló, Színház, Világszínház, Amicus és a Literání Noviny című folyóiratokban, a 168 óra, Magyarország című hetilapokban, a Magyar Hírlap című napilapban jelentek meg.

1990-től kezdődően számos díjban és ösztöndíjban részesült.

agyö&naomi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s